Back to Question Center
0

Semalt експерт објаснува како да се открие и исправи страници со дупликат содржина

1 answers:

Дупликат содржина е голем недостаток кога станува збор за пласман во пребарувачите. SEOе комплициран процес, кој вклучува задачи како маркетинг на содржини, градење врски и маркетинг на социјални медиуми. Сепак, исправување на дупликатсодржината може да биде тешка. Главните карактеристики на оваа постапка се:

  • Се бара само малку технички промени
  • Рангирањето почнува да се подобрува веднаш штом ќе се поправи
  • Гугл на Google го чита промени на вашиот сајт многу брзо

Експертот на Семалт Дигитални услуги, Игор Гаманенко објаснува како да работи правилно со дупликат содржина.

Како дупликат содржина разредува орган

Според Google Webmaster блог, репутацијата на вашата веб-содржина или блог постсе разредува кога е достапен од повеќе адреси. Практично, ова може да направи различни страници да се рангираат на слична содржина, така што ќе се намалатвашата видливост на SERP за некои специфични клучни зборови. Враќањето на авторитетот е лесно, особено кога користиме линкови со канонска страница.

Треба да се консолидираат врските со едноставно 301 пренасочување кон оригиналната веб содржинатака што сите линкови укажуваат на типична целна страница. Како резултат на тоа, авторитетот и сообраќајот на таа страница се зголемуваат со иста мерка,што резултира со она што Google сака да го рангира.

Откривање на дупликат содржина

  • Знаењето дали имате проблем со дупликат содржина е лесно. Едноставно одетевашиот омилен пребарувач како Google (или оној кој го оптимизирате), а потоа внеси го сајтот: yoursitename.com. Кога неколку страници упатуваат наиста содржина се наведени, имате дупликат линкови. Овој феномен значи дека таа одредена страница, или производ, добива повеќе шансиво ботови на Google..
  • Највообичаен начин за наоѓање на дупликат содржина е откривање на бројот на предметиили страници индексирани од Google. Страницата со канонски ознаки може да предизвика разредување. Доказ за ова е дека може да се рангира високо на некоипроизводи сеуште ниски на еден, кој не е индексиран од Google.
  • Во други случаи, Google може да произведе резултати од пребарување на производи повеќе отколку што иматена вашата веб-страница. Кога бројот на резултатите од пребарувањето го надминува бројот на вашите веб-страници, постои можност да имате дупликат линкови.Кога правите промени на вашиот сајт, може да потрае неколку недели за да ги ажурирате сите ваши страници кои можат да бидат над 800.000. Овој исход објаснува зошто404 грешка може да ги поздрави корисниците со кликнување на некои од производите со стари адреси.

Како да се поправи дупликат содржина

Првично, блокирањето на веб-роботите на Google со користење на едноставна датотека robots.txt беше најдоброначин да се реши оваа ситуација. Сепак, овој трик не успева да го зголеми авторитетот и угледот на канонските страници. Линковите сè уште постојати покрај тоа што избегнувате казни. Сепак, ефикасноста на вашиот оптимизација не се подобрува.

301 пренасочувања во Apache е најдобриот начин за постојано пренасочување на канонските ознаки.Пренасочувањата се поефикасни од канонските ознаки. Елиминацијата на категории во вашата веб-содржина помага во воспоставувањето на препродавања,што е сигурно, трајно решение. На пример, наместо да создадете site.com/category1/product1, само користете site.com/product1.

Општо земено, главниот трик зад консолидирање на дупликат содржина се врти околу линкови.Кога линкови укажуваат на страница со дупликат содржина, тие имаат тенденција да го намалат вашиот ранг, како и негативно да влијаат врз вашите конверзии.Релевантноста и авторитетот на дупликат содржини имаат тенденција да бидат ниски. Затоа, техники опишани погоре треба да се имплементираат за да се избегнеGoogle алгоритми казни.

November 27, 2017
Semalt експерт објаснува како да се открие и исправи страници со дупликат содржина
Reply