Back to Question Center
0

Semalt експерт објаснува разликата помеѓу Desktop оптимизација и мобилен оптимизација

1 answers:

Во дигиталниот маркетинг, повеќето оптимизација за стратегии не ги сметаат уредите кои посетителитекористете за да дојдете до веб-страницата. Повеќето бизниси брзо забораваат да ги оптимизираат своите веб-страници за перформансите на мобилниот телефон при извршувањето на нивнитевеб развој. Неодамнешните студии покажаа дека мобилните телефони ги заменуваат работните површини за сурфање на интернет со брзина од 4%. Покрај тоа,голем дел од пребарувачот сообраќај доаѓа од мобилните телефони, а не десктоп компјутер како порано.

Некои бизниси ја преземаат оваа предност за да ја пополнат јазот на пазарот. На пример,повеќето поединци користат мобилни телефони за да пребаруваат на интернет. Во јануари оваа година, Google јасно стави до знаење дека еден од начините нивниот алгоритамранг веб-страниците е начинот на кој реагираат мобилните сајтови.

Пребарување Engine Optimization вклучува зголемување на видливоста на веб-сајтот на интернет.Пребарувачите учествуваат во овој процес. Повеќето од нивните критериуми вклучуваат создавање мобилни веб-страници. Од веб програмеригледна точка, повеќето оптимизација тактика за мобилни пријателски веб-сајтови работат сосема различно од тоа како десктоп верзија работи.

Мобилен оптимизација е различен од типичен десктоп оптимизација. Експертот на Семалт Дигитални услуги, Рос Барбер ги објаснува аспектите на оваа диференцијација.

  • Локализација на резултатите..Google намерно ги става локалните резултати повисоки за мобилниотуреди. Ова подобрување ја прави локалната оптимизација совршено погодна за мобилна веб-страница. Гео-модифицираните пребарувања можат да стигнат до мобилни уреди побрзо одтие стигнуваат до десктоп компјутерите. Во исто време, сличен пристап на десктоп може да доведе до дупликат содржина на повеќе домени. Како резултат на тоа, најмногукомпаниите ја игнорираат оваа разлика. Сепак, може да имате корист од тоа со користење на канонски домени за вашиот десктоп веб-сајт. Во исто време,оптимизирање на содржини на вашиот мобилен сајт ќе ја обнови вашата врска и страница авторитет со 301 пренасочувања.
  • Мапирање на копчиња за повик за акција. Повеќето корисници на Интернет одат на веб-страница за информации иликупување. Мобилните телефони бараат големи копчиња оддалечени. Оваа функција им овозможува на корисниците на паметни телефони да немаат проблеми со нивниот екран на допирвлез. Сепак, курсорот на глувчето може да ги разликува тесно поставените врски и соодветно да го кликне.
  • Содржина. Во секоја дигитална маркетинг задача, клучни зборови и содржина се главните идеи.Оптимизацијата на пребарувачот се врти околу клучни зборови и содржина. Како и да е, начинот на кој се става клучни зборови на мобилен веб-сајт не е начинтоа оди на десктоп сајт. На пример, десктоп компјутерите бараат релевантност на брендот и покриеност со информации. Поради оваа причина, десктоп содржина можедостигне до 1000 зборови и да биде во помал фонт за да ја вклучи содржината убаво. Сепак, ова не е случај за мобилни пријателскивеб-сајтови. Прелистувачите на телефонот најдобро функционираат со големи фонтови и содржини кои се движат од 300 зборови до 700 зборови.

Заклучок

Многу бизниси не успеваат да се фактори во мобилни пријателски иницијативи при нивното поставувањевеб-сајтови. Постојат многу начини на кои мобилниот SEO се разликува од десктоп оптимизација. На пример, мобилната оптимизација техника претпоставува користење помалкусодржина во големи фонтови, што е спротивно на она што Google сака од поставувањето содржина на десктоп компјутерот. Многу бизниси што ги направијанивните веб-страници кои се мобилни за мобилни веќе ги искористуваат придобивките од оваа стратегија. Затоа, овие разлики можат да помогнат на вашите кампањи за оптимизацијада се зголеми досегот и да се добијат повеќе посетители од мобилни уреди.

November 27, 2017
Semalt експерт објаснува разликата помеѓу Desktop оптимизација и мобилен оптимизација
Reply