Back to Question Center
0

Semalt Expert обезбедува лесен начин за филтрирање на спам и бот сообраќај

1 answers:

Веројатно сте се пријавиле на вашата платформа на Google Analytics и забележавте darodar.com, фаќачите и непроценливо другите во вашиот реферален извештај. Или, од друга страна, сте виделе чудовиден скок во координирано движење.

Оливер Кинг, Менаџер за успех на клиентите на Semalt , објаснува зошто е важно филтрирање на спам

Постојат два вида на спам што се појавуваат во вашите аналитички платформи.

Прво, ботови кои не успеваат да ја посетат вашата страница. Јас ги нарекувам "бојни духови". Овие ботови се неизвалкани спам во неразлична вена од спам-мејл, забелешка за спам и флаери под шофершајбната на вашето возило.

Второ, ботови кои наметнуваат вашиот сајт. Јас ги нарекувам "зомби ботови", кои генерално создаваат испитување на спам како резултат на нивните различни цели.

Кој го извршува и зошто се случува?

Богови на духови се нешта што го користат речиси бесплатен пристап за да дојдат пред група луѓе.

Зомби ботови се несоодветно или abominably составен ботови. Ботови кога се сомневаат се одлични и се дел од рамката на веб..

Како тоа функции

Нема целосен одговор за сите ботови (во отсуство на помош од Google), но постојат неколку работи што можете да ги направите за да ги исчистите вашите анализи.

Постои значителна мерка за страшни насоки околу ова прашање. Користењето на одбивањето на упатувањето под имотот не е пропишано за канализирање на спам поради фактот што:

  • Тоа не е сеопфатен аранжман.
  • Не е исклучително прецизен.
  • Тоа едноставно може да ја премести посетата на (нема) / Координативна посета.
  • Тоа не ви овозможува да проверувате лажни позитиви со проверливи информации.

Постојат многу локации (сметајќи ги оние кои се многу веродостојни) што укажуваат на специјализирани промени од страна на серверот, на пример, .htaccess менува. Тоа е исто така ужасна мисла.

На крајот, полето за избор на Google Analytics на "Канал познати ботови и бубачки" не е во конфликт со бои на духови и зомби.

Рефери за духови се сесии кои се појавуваат во испитувањето што никогаш не се случило. Бот никогаш не побара документи од вашиот систем. Таа дистрибуираше какви било информации потребни за директно испраќање до вашата платформа на Google Analytics со прекинување на кодот за испитување со произволен UA-код.

Зомби ботови ви дозволуваат дадени алтернативи, бидејќи тие навистина се наметнуваат и прават вашиот сајт. На исклучување шанса дека треба да се погледне на аранжмани од страна на серверот, оваа наставна вежба од страна на InMotion Hostingsolid. Овозможувајќи им ги на вашиот систем не само што додава слој за чистење на вашите анализи, исто така може да го намали стекот на вашите средства на серверот.

Додека чудовиштата не направиле уште еден аранжман, ние сме заробени да создаваме канали кои го евакуираат најголемиот дел од движењето на бот без да забележат измамнички позитиви.

November 28, 2017
Semalt Expert обезбедува лесен начин за филтрирање на спам и бот сообраќај
Reply