Back to Question Center
0

Семантска студија: Како да се изгради совршен URL за оптимизација?

1 answers:

Пребарувачите користат URL-адреси за да ги собираат сите податоци што ги собираат во врска со содржината на страницата.Дизајнот на URL-то може да ја направи разликата во однос на рангирањето потпомогнато од оптимизацијата на пребарувачот. Тие се различни работи кои се важни воURL, додека други не.

Виш менаџер за успех на клиентите на Семалт Дигитални услуги, Џек Милер, дава совети како да го зголеми вашиот оптимизација со совршени адреси.

Локатори за унифицирани ресурси (URL адреси) ги информираат прелистувачите и серверите каде да ја лоцираат страницата.Овие врски се во формат кој може да се чита од човечки суштества, а нивната улога е да ги покрие IP адресите врз основа на основните броеви.

За URL-то да се смета за пријателски, тој мора да содржи зборови за разлика од долгите списоциод букви и броеви. Тие се ефективни, бидејќи тие се во човечки читлив формат и минималните индикатори за релевантност за клучни зборови што тие ги имаатза пребарувачите. Во повеќето случаи, URL-то креирани автоматски од вашата платформа не се пријателски расположени. Сепак, поголемиот дел од платформитево моментов, ви овозможува да направите URL адреси пријателски со менување на стандардните букви и броеви во хиерархијата на страница користејќи имиња на страници и патеки.

Размислете за следните два примери на адреси.

  • https://www.example.com/acaciagoods/purchases?outraange=1879a89sd8904rg4df556ju&purchasesid=7893489
  • https://www.example.com/men-wears/timber/brandx-gekkel-penny-loafer-7893489

И покрај фактот дека вториот URL не е многу пократок, лесно може да се каже штовеб-корисник ќе добие: страница поврзана со носење мажи.

Создавање на оптимални адреси

Следниве се барањата на најдобрите URL адреси за оптимизација:

  • УРЛ-адресите треба да бидат кратки колку што е можно и неважечки со дополнителни зборови или папки.
  • Присуството на алфанумерички карактери само со мали букви. Користењето на мали букви се минимизираризикот од дуплирање на содржината.
  • Користење цртички за одделување на зборови. Просторот и подвлеките треба да се избегнуваат од пребарувањетомоторите сметаат дека зборовите одделени со овие марки се единствени долги зборови.
  • Примена на клучни зборови кога е можно.

Употребата на клучни зборови резултира со подобро рангирање и исто така го подобрува корисничкото искуство.

Предност на HTTPS

Google се одлучи за подобрување на рангирањето на безбедни платформи хостирани на протоколот HTTPS.Студиите покажуваат дека околу 50% од резултатите од пребарувањето на страница потекнуваат од сајтови на HTPPS.

Замена на HTTP со HTTPS е промена на URL-то, со значителен износ на ризици.Google смета дека миграцијата е прилично добра, бидејќи протоколот се смета за безбеден. Меѓутоа, треба да се применат 301 насока за подобрување на транзицијатаи перформансите треба да се оценат за да се откријат можните проблеми.

Hashtags во URL-адреси

JavaScript е или се смета како универзално crawlable или лошо од SEO експерти во зависностза тоа дали или не веруваат дека изјавата на Google дека "ние нормално ги правиме и разбереме вашите веб-сајтови како модерни пребарувачи".

Содржината што може да биде оптимално индексирана доминира од интонацијата на еден URL заедна страница со содржина. AJAX прави единствен URL за бројни страници на содржини, особено лишувајќи ги пребарувачите исклучителнистраница етикета на која, тие можат да се поврзат орган сигнали и релевантност.

Кога да ги оптимизирате URL-то

Совршените времиња за оптимизирање на УРЛ се редизајнирање на платформата и миграција. Како технологија или сајтпромените во технологијата, редизајнирањето на платформата најверојатно ќе се промени и оттаму, тоа е идеално време за вметнување барања во врска со синтаксата и содржината на УРЛ.

Важно е да се напомене дека вашите УРЛ-адреси треба да се оптимизираат само ако тоа е потребнотехнички причини или мерка за редизајн за да се избегнат ризиците.

November 27, 2017
Семантска студија: Како да се изгради совршен URL за оптимизација?
Reply