Back to Question Center
0

SEO & Дигитален маркетинг - маестрален увид од Семант

1 answers:

Замислете да имате продавница без каква било форма на знаци. Во најдобар случај, љубопитни луѓе може да се откажат за да ги проверат производите или да побараат производи кои не се поврзани со она што го продавате. Но, што ако сте имале продавница со правилно име и слики на производите што ги продавате? Ова ќе ги поттикне потенцијалните клиенти да се пријават, да поставуваат прашања запроизводи, па дури и купи некои од производите. Овие изгледи веројатно ќе го рашират зборот за вашата продавница и производи на други луѓешто преведува во поголем сообраќај, како и продажба. Првиот пример е сличен на веб-страница која не е оптимизирана додека втората пример се однесува на добро оптимизирана страница.

водечки експерт на Семалт Дигитални услуги, Ендрју Dyhan, темелно ја опишува стратегијата како да се комбинираат оптимизација и дигитален маркетинг процеси.

Што е оптимизација?

Search engine optimization (SEO) е процесот на правење на сајт лесно да се идентификуваат,лесно да се категоризираат и да ползи. На најосновно ниво, оптимизацијата им помага на потрошувачите да го најдат вашиот бизнис во средината на илјадници или милиони други бизниси и е составен дел на секоја дигитална маркетинг стратегија.

SEO има за цел да ги воодушеви корисниците до вашиот бизнис преку онлајн платформи. За да се постигне ова,вашата веб-страница мора да рангира високо во пребарувачот резултат страница (SERP). За да биде полесно да се разбере, тука е совршен пример:

Секој месец, има повеќе од 14 милијарди пребарувања на интернет. Сега, замислете што ќе се случи ако дел од 14 милијарди пребарувања го бараат вашиот бизнис. За да добиете релевантен сообраќај насочен кон вашиот сајт, накомпанијата мора да се рангира високо во SERP, плаќаат за клик активности и маркетинг на социјалните медиуми.

За секој бизнис да напредува, мора да рекламира. И за секој онлајн бизнис,SEO е еквивалент на бесплатно рекламирање. Оптимизирање на вашиот сајт го прави лесно да се рангира на првата страница на SERP.

Бидејќи постои заедничко верување дека луѓето скенираат и преглед на првите 2 страници на SERP,рангирање на првата страница им даде на вашиот бизнис шанса да се најде од страна на луѓе кои бараат информации пред да купат производи.

Како работи SEO?

Роботите на пребарувачот користат текст за да ја одредат содржината на страницата. Тие завршуваат бројна активности кои ги носат резултатите од пребарувањето, вклучувајќи индексирање, скенирање и индексирање, како и проценка на релевантноста и закрепнувањето.Елементите за кои се знае дека придонесуваат за квалитетен резултат вклучуваат:

  • Мета таговите
  • Пристапност и употребливост
  • Страна содржина
  • URL адреси и имиња на веб-страници
  • Дизајн на страници
  • Карактеристики на врската

За да се разбере како функционира овој циклус, важно е да се влезе во детали за тоа како функционира оптимизација:

1. Индексирање:

Пребарувачите имаат софтвер познат како пајак или роботот кој индексирасодржина во веб-страница. Вообичаено, не е можно пајакот да забележи дали е додадена нова страница или дали е обновена старата дневно. Како резултат на тоа, некои пајаци можеби нема да посетат веб-страница за еден месец или два. Покрај тоа, роботите не можат да индексираат заштитени со лозинкастраници, Блиц филмови, слики и Javascript. Значи, ако имате мнозинство од овие на вашиот сајт, препорачливо е да се изврши симулатор за клучни зборовиза да видите дали тие се запишани од софтверот.

2. Индексирање:

Откако пајакот заврши со индексирање, страниците се складираат или индексираат во џиновска база на податоци каде релевантните информации се извлекуваат секогаш кога некој корисник влегува во одредена клучен збор на пребарувачите.

3. Пребарување работа:

Секогаш кога се иницира пребарување, пребарувачот го обработува барањето и го споредува со индексирани содржини. За да даде точни податоци, пребарувачот мора да ја измери релевантноста на сите страници и да одговара нив со индексирани податоци и клучните зборови внесени во SERP.

4. Алгоритам:

Ова е дијагностичка алатка дизајнирана за пронаоѓање низ каталогизирани клучни зборови и адреси со релевантни фрази. Ги проценува можните одговори и ги враќа страниците со фраза или збор што е внесен за време на пребарувањата. Во суштина, постојат 3 алгоритми: On-сајт, Оф-сајт и Цело-сајт алгоритми.

Секој тип на алгоритам гледа во различни области на веб-страница, вклучувајќилинкови, мета тагови, клучни зборови густина и наслов тагови. Бидејќи пребарувачите постојано ги прилагодуваат нивните алгоритми, мора да бидете во чекор сопромените со цел да се одржи висок ранг.

5. Преземање:

Крајниот резултат на процесот е прикажан во резултатите од пребарувањето.

Врската помеѓу оптимизација и дигитален маркетинг

Повеќето луѓе мислат дека нема разлика помеѓу оптимизација и дигитален маркетинг,за да го разјасниме ова, важно е да ги испитаме длабоко. SEO е насочена кон доведување на органски резултати. Од друга страна, дигитален маркетингот е насочен кон сеопфатна онлајн постоење на бизнис кој оди подалеку од оптимизација на пребарувачи. Да им помогне на онлајн бизнисотнапредува, треба да донесете веродостоен пристап за дигитален маркетинг и да поставите ефективна стратегија за оптимизација.

SEO-Интегриран дигитален маркетинг

Некои маркетинг експерти се однесуваат на сеопфатна оптимизација како интегриран дигитален маркетинг. Се повеќе и повеќе, SEO еволуира во критичен аспект на ефективен дигитален маркетинг. За да го разберете ова, треба да го цениме колку SEO промени во текот на годините. Техники кои беа ефективни во 90-тите или 2011 година сега се застарени, што повикува на нови методи.Денес, постојат многу повеќе фактори кои се користат да влијаат на оптимизација, вклучувајќи социјални медиуми и реномирани линкови, за разлика од минатото.

Креирање на ефективна оптимизација стратегија

За да имате одличен оптимизација систем, треба да се стави во место ефективна оптимизација стратегија. Добра стратегија вклучува:

1. Целен пазар:

Ефикасно оптимизација не е само за возење сообраќај кон вашиот сајт, тоа треба да помогне да се усоврши демографијата на купувачи и географските услови за да бидете сигурни дека ќе ги достигнете изгледите заинтересирани за вашите производи.

2. Мобилен пристап:

Google бара веб-страниците да се вклопат во мобилни уреди и да дадат еднаквизадоволство на корисниците на овие уреди, исто како и луѓето што користат компјутери.

3. Повеќе опции во пребарувачите:

За ефикасност, вашиот сајт не само што треба да се направи добро во еден пребарувач но и преку други пребарувачи.

4. Клучни зборови кореспондираат со враќање на инвестицијата:

Се фокусира вашето внимание на идентификување и користење на релевантни клучни зборови, кои луѓето користете за пребарување на информации со цел да гарантирате рентабилност.

5. Квалитетна содржина и јасна веб-страница:

Вашата веб-страница треба да биде пријателска за корисниците, јасно да се движите и да има квалитетна содржина.

На крајот на краиштата, во светот на менување на алгоритми, секогаш треба да го знаете тоа SEO е бесконечен процес. За да ви помогнете да напредувате среде сите овие промени, размислете за вашата целна публика, ставете во солидна состојба стратегии за оптимизација и размислете за употребливоста на вашиот сајт.

November 27, 2017
SEO & amp; Дигитален маркетинг - маестрален увид од Семант
Reply